Hello! Singapore バックナンバー・第8回
国際交流員(CIR)が、加賀市での生活のことやシンガポールのことを紹介します♪

こんにちは!2021年10月から加賀市に配属された、シンガポール出身の国際交流員のアガサです。毎月、Hello! Singaporeで、私が感じた加賀市とシンガポールの違いをいろいろ紹介したいと思います。みんなさんぜひ読んでみてくださいね!
Hello! I'm Agatha from Singapore, and I have been Kaga City's Coordinator for International Relations since October 2021. Every month, in Hello! Singapore, I explore some of the many differences between Kaga and Singapore. I hope you will give the column a read!
第8回 シンガポールの豚骨系のスープ
最近、友達に「夕食はどこで食べる?」と聞かれました。
“Where do you usually go for dinner?” my friend asked recently.
「気分によって違うけど、最近寒くなったから、よくらーめん世界へ行く」と私が返事しました。
“It depends on my mood, I guess?” I said. “I’ve been going to Ramen Sekai a lot nowadays because it’s cold, though.”
らーめん世界の豚骨ラーメン
Ramen Sekai’s Tonkotsu Ramen
誤解しないでください!石川県のソールフードだとみんな言う8番らーめんも好きで、自転車で行きやすいから、車を買う前によく大聖寺店へ行きました。また、日本は初めてではないし、シンガポールに日本のラーメン屋さんの支店もいっぱいあるから、この短い人生の中で、たくさんのラーメンを食べました。しかし、一番好きなのは豚骨ラーメンです。ジューシーで柔らかいチャーシューを引き立てる濃厚なスープと油にからまれた滑らかな麺はやっぱり最高です。
Don’t get me wrong—I do like Hachiban Ramen, which everyone I’ve spoken to insists is the definitive place for ramen in Ishikawa. In the days before I got my car, I frequented the Daishoji store, because it was easy for me to cycle to. I’ve also had a lot of ramen in my relatively short life: it is not my first time in Japan, and many Japanese ramen stores have also set up overseas branches back home in Singapore. But tonkotsu ramen remains my favorite—I love the rich thickness of the broth, how it complements the juicy and tender char siew, and how the oil coats the noodles, giving it a smooth finish.
と言うよりは、豚骨系のスープが好きなだけかもしれません。豚骨やスペアリブで作られたスープと言えば、日本の豚骨が確かに有名ですが、実は韓国のカムジャタンや中国の漢方スープなど、アジア料理ではよくあるものです。でも、個人的にはシンガポールのバクテーが一番好きかもしれませんね。
Or maybe I just love pork-based soups. After all, tonkotsu might be one of the most famous soups made with pork bones or ribs, but they’re actually quite common in Asian cuisines. There’s Korea’s Gamjatang, for instance, as well as the plethora of Chinese herbal soups. My personal favorite, though, is probably Singapore’s bak kut teh.
バクテー
Bak kut teh
バクテーは閩南語の言葉で、直訳すると「肉骨茶」になります。という名前ですが、実はお茶ではなくて、豚のスペアリブとスターアニス、シナモン、クローブやフェネルシードなど、いろいろなスパイスと薬草が入っている豚骨系のスープです。
Bak kut teh is a Hokkien phrase, which literally translates to “meat bone tea”. Despite its name, it isn’t actually tea, but a dish of pork ribs simmered in a broth of herbs and spices, including star anise, cinnamon, cloves, and fennel seeds.
バクテーに使われるスパイス
Spices used in bak kut teh
by Choo Yut Shing, CC BY-NC-SA 2.0, via Flickr
では、バクテー(肉骨茶)と呼ばれるのはなぜでしょうか。バクテーが登場した頃(おそらく1930年代)、スープのコクを消すために、濃いウーロン茶が添えられるのが一般的でした。今でも、よくウーロン茶、プーアル茶、ジャスミン茶などと一緒に食べられます。また、湯葉の煮付け、ヨウティヤオ(中国式の細長い揚げパン)、ピーナツ煮、野菜炒めなどのおかずもよく添えられます。
So why is it called meat bone tea? Back when the dish first appeared, possibly around the 1930s, it was typically served with a strong oolong tea to cut through the soup’s richness. Even today, it is usually eaten with oolong, pu-erh, or jasmine tea. It is now also usually served with several side dishes, like braised beancurd skin, youtiao (a Chinese fried donut stick), braised peanuts, and vegetables.
バクテーとおかず
Bak kut teh and side dishes
by Chensiyuan, CC BY-NC-SA 3.0, via Wikimedia Commons
バクテーは香ばしく、複雑な味わいを持っていますが、潮州風が一般的であるシンガポールでは、コショウとニンニクの香りが際立ちます。隣のマレーシアでは、濃い醬油がより多めに使われる閩南風のバクテーが一般的です。
Bak kut teh’s flavor is savory and complex, but in Singapore, where the Teochew variant is more common, pepper and garlic are the most prominent notes. In neighboring Malaysia, the Hokkien variant, which uses more dark soy sauce, is more common.
潮州風のバクテー
Teochew-style bak kut teh
by Choo Yut Shing, CC BY-NC-SA 2.0, via Flickr
スパイスがいろいろに使われるバクテーの味を表現するのがちょっと難しいですが、時々カルディでシンガポール風のバクテーのスパイスミックスが売られていますよ!自分で作ることはありませんが、このコショウの味が強いスープが冬にぴったりだから、機会があったらぜひ作ってみてくださいね!
Because there are so many spices used, it’s a little bit difficult to describe the taste of bak kut teh, but you might be able to try it for yourself—sometimes I see the spice packets at Kaldi. I haven’t tried to make it myself, but the peppery soup would warm you up in the winter for sure, so give it a try if you see it!
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更新日:2024年04月26日